En  Fr  Nl  De  Tr  

TransAnatolie Welcomes You  to Turkey

 

 

 

 

TransAnatolie Tours

En  Fr  Nl  De  Tr  

 

 

 

Nevsehir

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

 

Acemhöyük ] Aksaray ] Ankara ] Eskisehir ] Hattusas ] Kayseri ] Konya ] [ Nevsehir ] Nigde ] Saratli ] Sivas ]

 

Up

 

Nevşehir (Nevsehir, Cappadocie, Cappadocië, Anatolië Turkije)

   
   

        

 

   
   

Cappadocië, Cappadocie, Cappadocia

"Het land van mooie paarden..."
"Het centrum van Anatolië..."
   
   

De provinciehoofdstad Nevşehir (Nevsehir, Cappadocie, Cappadocië)  vormt de toegangspoort tot Cappadocie. Op de hoogste heuvel van stad is een Seltsjoek-kasteel te vinden. Daarnaast behoort de Kursunlu-moskee, gebouw voor de grootvizier Damat İbrahim Pasha, tot een van de overgebleven historische gebouwen.

De moskee maakt deel uit van een complex waartoe een Medresse, een gastenkwartier en een bibliotheek behoren. Een reinigingsfontein op de binnenplaats bevat nog steeds de originele inscripties. Het Nevşehir -museum toont lokale kunstvoorwerpen.

Hevige uitbarstingen van de Erciyes (3916 m) en Hasan – vulkaan (3268 m) bedekten 3 miljoen jaar geleden het plateau dat Nevşehir omgeeft met tufsteen, een zacht gesteente bestaande uit lava, as en modder. Wind en regen hebben een erosiewerking op dit broze gesteente gehad en een spectaculair surrealistisch landschap gevormd van rotkegels, toppen als mutsen en uitgesleten dieptes, variërend in kleur van warmrood tot goud en van koele groene tot grijze tinten.

   
   

   
   

Göreme-Nationaal Park (Goreme), het Romeinse Cappodocie, is een van die zeldzame gebieden waar de menselijke invloed onopvallend overgaat in de natuurlijke omgeving. Woningen, waarvan de oorsprong teruggaat tot 4000 v. Christus., zijn er uitgehouwen in de rotsen. Gedurende de Byzantijnse tijd zijn er klooster en kapellen in de rotsen uitgehouwen, waarin okerkleurige fresco’s de tinten van de omgeving weerspiegeling. Tot op de dag van vandag gaan rotwoningen in kegelvormige rotsen en huizen opgetrokken uit vulkanisch tufsteen harmonieus op in het landschap.

Ürgüp (Urgup), een levendige toeristenplaats gelegen aan de voet van een rots doorzeefd met oude woningen, vormt een uitstekende uitvalsbasis van waaruit u Cappadocie kunt verkennen. In Ürgüp kunt u nog steeds zien hoe mensen ooit leefden in rotswoningen. Wanneer u interesse heeft in een kilim of in een tapijt, dan treft u hier bij de talrijke handelaren een rijke sortering. Die zijn vaak al even kleurrijk als hun koopwaar; ze spreken u vriendelijk aan en schenken u thee, koffie of wijn in. Wanneer de omgeving of het shoppen u nog niet genoeg heeft vermoeid, zorgen de discotheken voor weer een ander soort ontspanning.Ürgüp, in het centrum van een succesvol wijngebied, kent jaarlijks in oktober het Internationale Wijnfestival. Wanneer u Ürgüp verlaat in zuidelijke richting, bereikt u de verlaten Pancarlık-vallei waar u uw tocht kunt onderbreken om de 2e- eeuwse kerk met haar prachtige fresco’s of de Kepez-kerk, die stampt uit de 10de eeuw, te bewonderen. Vervolgens roepen de traditionele stenen huizen in Mustafapaşa (Sinasos) met bewerkte en versierde gevels weer een heel andere periode in herinnering. Nog steeds in zuidelijke richting leidt even voorbij het dorp Cemil een pad westelijk van de weg u naar de Keşlik-vallei waar u een kloostercomplex de Kara kilise en de Meyvalı kerken zult vinden. De laatste twee zijn met fresco’s versierd. Terug op de hoofdweg zorgt het dorp Taşkınpaşa met 14e-eeuwse Karamanid-moskee, een mausoleumcomplex en de overblijfselen van een medresse-portaal aan de rand van stad voor de nodige variatie. Het volgende dorp is Şahinefendi waar aan het eind van het voetpad 500 meter oostelijk van het dorp de 12e-eeuwse kırkşehitler-kerk, versierd met mooie fresco’s, ligt.

Soğanlı (Soganli), 50 km ten zuiden van Ürgüp, is een schilderachtige vallei met talloze kapellen, kerken, huizen en tombes. De frisco’s, variërend in ouderdom van 8ste tot 13e eeuw, tonen de ontwikkeling van de Byzantijnse schilderkunst. Vier kilometer ten noorden van Ürgüp ligt de wonderlijke Devrent-vallei, waar weer en wind het gesteende heeft omgevormd tot kegels, torens en obelisken, de zogenaamde feeënschoorstenen. Twee kilometer in westelijke richting, in de Çatalkaya-vallei, hebben de feeënschoorstenen een merkwaardige paddestoelvorm, wat tevens het symbool van de stad is geworden.

Het Göreme (Goreme) -Openluchtmuseum, een kloostercomplex bestaande uit kerken en kappellen die met fresco’s bedekt zijn, behoort tot een van de meest bezochte plaatsen in centraal Turkije. Het meeste kappellen dateren van de 10e tot 13e eeuw (de Byzantijnse en Seltsjoeks periode) en velen zijn gebouwd volgens een kruisvormig grondplan, met een centrale koepel gedragen door vier pilaren. In noordelijke vind u naast verscheidene kerken, uit rots gehouwen tombes. Tot de meest fameuze kerken van Göreme worden gerekend de Elmalı-kerk, het kleinste en meest recente bouwwerk,de Yilanlı-kerk met fascinerende fresco’s van de vervloekten temidden van kronkelende slangen, de Barbara-kerk en de Çarıklı-kerk. Niet ver van de hoofdgroep toont de Tokalı kılıse prachtige fresco’s, die scènes uit het Nieuwe Testament voorstellen.

De stad Göreme (Goreme)  ligt juist in het centrum van de vallei met kegels en feeënschoorstenen. Sommige cafés restaurants en pensions zijn uitgehouwen in de rotsen. Voor het winkelende publiek zijn er kilims en kleden in overvloed. Wanneer u Göreme verlaat, komt u in een van de mooiste valleien van het gebied. Rotsformaties als uit een fantasieverhaal rijzen bij elke bocht voor u op en verleiden u te blijven kijken en u te verbazen over haar ontstaan. Wie de trappen beklimt naar de top van het fort van Uçhisar, ziet de hele regio onder zich opdoemen. Kleden, kilims en populaire souvenirs kunnen makkelijk worden verkregen in de rijen winkels in de smalle straten van het stadje.

Als u Göreme in noordelijke richting verlaat, vindt u in Çavuşin een kerk met 3 apsissen en het klooster van Johannes de Doper. In het stadje zijn er kappellen en kerken, en sommige rotswoningen zijn nog steeds bewoond. Op de weg naar Zelve markeren feeënschoorstenen de weg. Het is helaas gevaarlijk om de kerken in de Zelve-vallei te bezoeken, omdat erosie de vloer van de meesten heeft aangetast.

Het lieflijke stadje Avanos, aan de oever van de rivier de Kızılırmak, toont voorbeelden van de aantrekkelijke lokale architectuur en heeft een reputatie vanwege het lokale handwerk. Ieder jaar in augustus is Avanos het toneel van het kunst- en toerismefestival, waar een creatieve en vriendelijke sfeer heerst. Aardewerk is het meest populaire handwerk en het is meestal mogelijk om zelf te proberen om een pot te maken in een van vele pottenbakkerijen. Geweefde en geknoopte tapijten komen ook weer sterk op. Wanneer u Avanos in zuidelijke richting verlaat, passeert u een interessante karavanserai, Sarıhan. Langs de route Nevşehir -Ürgüp kunt u Ortahisar met zijn uitgehouwen fort bijna niet missen.

De kerken in de Balkan-vallei behoren tot de oudsten in de Göreme-regio. In de naburige Hallaç-vallei toont het Hallaç-klooster decoraties uit de 10e en 11e eeuw. Noordelijk van Ortahisar ligt de Kızılçukur-vallei, bekend vanwege haar adembenemende schoonheid,vooral bij zonsondergang. In de vallei vindt u de 9e-eeuwse Üzümlü-kerk. De ondergrondse steden Kaymaklı, Mazı, Derinkuyu en Özkonak werden allen door de christenen gebruikt in de 7e eeuw in poging om aan vervolging te ontsnappen. Zij trokken zicht tijdens de beeldenstorm van de Byzantijnen en andere invasies terug in deze veilige, verborgen steden. Als volledige onafhankelijke gemeenschappen, bevatten deze steden opslagruimten voor graan, stallen, slaapvertrekken, keukens en luchtschachten. Vandaag de dag zijn ze goed verlicht en vormen ze een onmisbaar en fascinerend element tijdens een toer in Cappadocie. Het ten westen van Avanos gelegen Gülşehir heeft Hettitische rotsinscripties, terwijl in het nabijgelegen Gökçetepe een reliëf Zeus te zien is. In zuidelijke richting voert de weg naar Nevşehir u lang de 13e-eeuwse St.Janskerk en even verderop zijn in Açıksaray kerken en kapellen in de rotsen te vinden.

   
   

Het kruispunt van twee continenten

   
   
TransAnatolie Tour
Groep A - Internationale Licentie N°4938 - Het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme

 

 
   
 

 

 
 
 

Turkey

Turquie

Türkei

Turkije

Türkiye

 

 

 

Home ] Up ] Tours ] Turkije ] Tijdlijn ] Anatolië ] Steden ] Musea ] Over Ons ] Site Map ] Zoeken ]

Acemhöyük ] Aksaray ] Ankara ] Eskisehir ] Hattusas ] Kayseri ] Konya ] [ Nevsehir ] Nigde ] Saratli ] Sivas ]

 

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2023-08-06
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist