Seçmen Rehberi

Bir Baştan Bir Başa Anadolu

Home ] Çamkerten ] Bağımsızlık ] Manifesto ] Atatürk ] Resimler ] Başkan ] Aksaray ] İletişim ] İçerik ] Ara ]

 

 

 

 

 

Kimler Oy Kullanabilir?
   
   
       
   
   
Onaylı sandık seçmen listesinde yazılı seçmenler oy kullanabilir. Ancak bir seçmen aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamaz ve hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy verebilir.


Oy Verme Süresi Nedir?

Aksaray için oy verme süresi 29 Mart 2009 saat 08.00’de başlar, saat 17.00’de biter. Saat 08.00’den önce, 17.00’den sonra oy verilemez. Ancak oy verme günü, saat 17.00 olduğu halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini toplayıp tespit ettikten sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verir.

Oy Vermede Hangi Sıraya Uyulur?

Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile, birer birer alınırlar.

Ancak, gebeler, hastalar ve özürlüler ile güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilir. Yaşlılar ile özürlülere yardım edenlerin de öncelikle oy kullanmalarına izin verilebilir.

Özürlüler Nasıl Oy Kullanır?

Görme özürlüler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Ancak bir seçmen birden fazla özürlüye yardım edemez.

Okuma-Yazma Bilmeyenler Nasıl Oy Kullanır?

Okuma-yazma bilmeyen seçmenlere, yalnızca sandık başkanı okuma-yazma bilmeyen seçmenin isteği üzerine yardım edebilir.

Nasıl Oy Kullanılır?

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan geçerli, resimli bir kimlik belgesini başkana verir ve sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. Ancak seçmen bilgi kâğıdının gösterilmesi zorunlu değildir.

Sandık Başkanı tarafından seçmene kapalı oy verme yerine gitmeden önce hangi sırayla ve nasıl oy kullanacağı anlatılır. Başkan birleşik oy pusulaları, zarflar ve “EVET” veya “TERCİH” mühürünü seçmene vererek kapalı oy verme yerini gösterir.

Oy Vermede Gizlilik ve Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Seçmen oyunu kapalı oy verme yerlerinde kullanır. Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin görülmesine imkân bırakmayacak elverişli bir durumda ve yeterli sayıda olmalıdır.

Sandık başında, seçmene, vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamaz.

Hiçbir seçmen oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalamaz. Sandık uyraılara karşın gerektiğinden fazla kalan seçmen zabıta aracılığı ile uzaklaştırılır.

Sandık alanında seçmenin oyunu tam bir serbestlikle ve gizli şekilde kullanmasına veya sandık kurulunun görevini yapmasına engel olmaya kalkışanlar olursa başkan o kişileri uyarır, gerekirse zabıta marifetiyle dışarı çıkarır.

Sandık kurulu başkanının açıkladığı şekilde hareket ederek oyunu kullanan seçmen kapalı oy verme yerinden çıkıp zarfı, oyunu kullandığı seçime ait sandığa atar ve üç imza sütunlu sandık seçmen listesinde isminin karşısını imzalar.

Seçmenler Şikâyetçi Olabilir mi?

Seçme yeterliğine sahip yurttaşlar, siyasi partiler veya bunların tüzüklerine göre kuruluş kademelerinin (örneğin il ve ilçe kuruluşlarının) başkanları veya vekilleri, gözlemciler,adaylar, sandık kurulu başkanlarının veya bu kurulların yaptıkları işlemlere veya aldıkları tedbirlere ve bunlara benzer sair işlemlerine veya herhangi bir kimsenin Kanunun koyduğu yasaklara aykırı davranışlarına karşı, bu işlem veya tedbirlerin veya sair işlemlerinin düzeltilmesi veya yasaklara aykırı davranışların önlenmesi için sandık kurullarına başvurulabilir. Bu şekildeki başvuruya (şikayet) denilir.

Sandık kurullarınca verilmiş herhangi bir kararın Kanuna aykırı olması nedeniyle kaldırılması veya Kanuna uygun bir şekle sokulması için ilçe seçim kurullarına başvurulabilir. Bu başvurmaya da (itiraz) denilir.

Şikâyetler Nasıl Yapılır?

Şikâyet dilekçe ile veya sözle yapılabilir. Sözlü şikâyetler gerekçesiyle birlikte özel bir tutanağa yazılır. Bu tutanak adı, soyadı ve adresi de yazılarak şikâyetçiye imza ettirilir. Şikâyetçi imza atamaz ise sol elinin baş parmağı bastırılır.

Şikâyet Üzerine Ne Yapılır?

Şikâyet dilekçesini alan veya şikâyeti yukarıdaki madde gereğince tutanağa geçiren sandık kurulu, ilk önce şikâyetçinin şikâyete yetkili kimselerden olup olmadığını inceler ve şikayetçi, şikayete yetkili kimselerden değilse, başka bir yön üzerinde durmaksızın şikayeti hemen reddeder. Kurul, şikâyetçinin şikâyete yetkili kimselerden olduğunu anlarsa, o zaman şikâyetin haklı veya yerinde olup olmadığını inceler.

Şikayet Nasıl Karara Bağlanır?

Şikâyetin haklı veya yerinde görülmesi halinde, kurul, karar yazmaya ihtiyaç olmaksızın, şikâyet konusu tedbir veya işlemi düzeltir yahut bu tedbir veya işlemi kaldırır.

Şikâyetçinin yetkili olmaması veya şikâyetin süresinden sonra yapılmış olması veya haksız yahut yersiz görülmesi halinde kurulca şikâyetin reddine karar verilir.

Şikâyetin reddine ilişkin kararın bir örneği şikâyetçiye verilir.

Şikâyet Ne Kadar Süre İçinde Yapılır?

Şikâyet en geç, seçim sonuçlarını tespit eden tutanağın sandık kurulunca düzenlenmesine yani yazılıp onu imzalaması anına kadar sandık kuruluna ulaşmalıdır.

Tutanak imzalandıktan sonra ve fakat sandık kurulu dağılmadan önce yapılan sözlü şikâyetlerin veya verilen şikâyet dilekçelerinin sürenin geçmiş olması sebebiyle reddine karar verilir.

Sandık Kurullarının Kararlarına İtiraz Edilebilir mi?

Bir şikâyetin reddine ilişkin sandık kurulu kararları ile seçim sonuçlarını gösteren tutanakların sandık kurullarınca düzenlenmesi işlerine veya sandık kurullarının diğer kararlarına karşı ilçe seçim kurullarına itiraz olunabilir.

İtirazda bulunabilecek olanlar, gereğince şikâyete yetkili olan kimselerdir.

Sandık Kurullarının İtirazı İlçe Seçim Kuruluna Ulaştırması ve İtiraz Edene Alındı Kâğıdı Verilmesi

Anılan itirazlar, sandık kurullarınca seçim sonuçlarını gösteren tutanağın düzenlenmesine kadar, sandık kurulu aracılığı ile sözle veya dilekçe verilerek ileri sürülebilir.

Sözlü itiraz, sandık kurulunca gerekçesi ile birlikte özel bir tutanağa geçirilir. Bu tutanak; adı, soyadı ve adresi de yazılarak itiraz edene imza ettirilir; itiraz eden imza atamaz ise parmak bastırılır.

Gerek sözlü, gerek yazılı itirazların ileri sürülmüş olduğunu ve yapıldığı tarihi gösteren bir alındı kâğıdı itiraz edene verilir.

Sözlü itiraza ait tutanak veya itiraz dilekçesi ile itiraz eden tarafından bunlara eklenen deliller ve itiraza uğrayan sandık kurulu kararı, ya itiraz eden veya güvenilir bir kimse eliyle sandık kurulunca derhal ilçe seçim kuruluna yollanır.

İtiraz Üzerine Verilecek Karara Sandık Kurulunun Uymak Zorundadır

İtiraz üzerine ilçe seçim kurulu başkanınca veya ilçe seçim kurulunca verilen kararı sandık kurulu derhal yerine getirir.

Şikâyetin Veya İtirazın Sandık İşlerini Durdurur mu?

Sandık kurullarının kararlarına veya tutanakları düzenleme işlerine itiraz edilmiş veyahut kurulların veya başkanlarının işlemlerine yahut tedbirlerine karşı şikayet edilmiş olması halinde de seçim işlerine sandık kurullarınca devam olunur.

Kararların Bildirilmesi ve Tebliği

İtiraz üzerine kesin olmayarak verilen kararlar itiraz eden hazır ise sözle bildirilir. Sözlü bildirmede, kararın bildirildiği gün ve saat tutanağa geçirilerek kendisine imza ettirilir. İsterse kararın bir örneği de verilir. İtiraz eden hazır değilse, seçim kurullarının bulunduğu kasaba veya şehirde belirli bir yer gösterilmiş olması halinde, karar; bu yere asılmak suretiyle tebliğ olunur.

Kurulların kesin kararı tebliğ olunmaz. Ancak, itiraz eden başvurduğu takdirde, kendisine gösterilir, isterse bir suret de verilir.


Av. Ayça Akpek

Dayanak: İlgili seçim mevzuatı, YSK 2009-2 sayılı genelge
   
 

 

             

 

 

Türkiye, Türkiye Gerçekleri, Avrupa Gerçekleri, ABD Gerçekleri, Kafkasya Gerçekleri, Ortadoğu Gerçekleri

 

 

Home ] Çamkerten ] Bağımsızlık ] Manifesto ] Atatürk ] Resimler ] Başkan ] Aksaray ] İletişim ] İçerik ] Ara ]

 

İbrahim Çamkerten: Aksaray Belediye Başkan Adayı, CHP, Cumhuriyet Halk Partisi; Camkerten Anadolu'nun Kalbi Aksaray'ın Belediye Başkan Adayı;2009’da Yönetimi, Ekonomiyi, Siyaseti, Turizmi, Kültürü, Dış İlişkileri, Diplomasiyi, Bilimi, Teknolojiyi, Türkiye'yi, Dünya'yı, Yabancı Dilleri Bilen; Basiretli, Şehircilik Uzmanı, Yurtsever ve Toplumcu Bir Belediye Başkanınız Olacak!