TransAnatolie Welcomes You to TurkeyOntdek Turkije via TransAnatolie Tour

 

 

 

En  Fr  De  Nl  Be  Tr

Theodora en Byzance

 

Up

 
Panoramic view of Istanbul in the 1870s as seen from Galata TowerTransAnatolie TA3401
Culturele Groepsreis Byzance Constantinople Istanbul 
4 Dagen, 4* vol pension
Ä 373

Culturele Tour (Rondreis) Turkije: Theodora1

Panoromic View of the Golden Horn Istanbul

1ste Dag:Aankomst in Istanbul, ontvangst en transfer naar Hotel. Daarna panoramatische bezoek, ontdekking van de stad en oriŽntatietour in Istanbul: dubbele Romano-Byzantijnse muren van het tijdperk van Constantin en Thťdosios; bespiegeling van Zeven Toren, Zeven osmanische Gevangenissen waar bleven opgesloten de dťstituťs osmanische sultans voor salut van trone volgens de keizerlijke wetten gezet in vigeur door Mehmet de Veroveraar van Istanbul-Fatih.
Avondmaaltijd en huisvesting in Armada Hotel 4*-Boutique of gelijksoortige 4* Hotel in Istanbul.

 Hagia Sophia als moskee (met minaretten en met een halve maan op de centrale koepel) Ayasofya Museum (Hagia Sophie) Binnenzicht Hagia Sophia

2de Dag: Ďs ochtend, stellen wij u het volgende voor: ontdekking van de Gouden Hoorn, een zicht op het Pierre Loti Wijk, een van de bekendste oriŽntalisten, bezoek aan het Keizerlijk Ottomaans Kerkhof, bezoek aan de Moskee en het Mausoleum van Eyup, met gezel van de musulmaanse Profeet Mohammed (we letten op onze kleding ). We wandelen door de omgeving in de nabijheid van de Romeins Byzantijns wal, gevolgd door een bezoek aan de Kerk van de Heilige Verlosser in Chora, waar we werkelijk in bewondering staan voor de prachtige mozaÔeken van de Heilige Maagd, van Jezus Christus en van de apostelen.

Topkapi Palace at Night

We nemen ons lunch in een Turkse Griekse restaurant dichtbij het Romeins Circus.

Na middag, brengen we door met het bezoek aan de Heilige Sofia "Aya Sofia", respectievelijk, kerk, moskee en museum. Verder, het prachtige Ottomaanse paleis, Paleis van Topkapi (het bezoek aan de Harem en de Schachtkamer zijn supplementair te met entree geld). 

Later, vlaneren we in de Grote Bazaar om de verschillende oriŽntaalse geuren in de souks op te snuiven. 

We keren terug naar ons hotel om een beetje rust dan programme van Istanbul By Night met het bezoek van de Moskee van Suleiman Prachtig en "Visseravondmaal" te Kumkapi. Overnachting in onze hotel 4*-boutique of in gelijksoortige Hotel.

 

3de Dag: Bezoek aan de Hippodroom van de Groenen en de Blauwen tijdens de periode van de befaamde Theodora en van Justinien, bekend door het burgerlijk Byzantijns wetboek.

Na Ibrahim Pacha Paleis, begeven we ons naar het beroemde Etnografisch Museum van de Nomaden uit AziŽ Mineure en naar de Sultan Ahmet Plaats wat werkelijk een juweeltje is, zonder de prachtige Blauwe Moskee te vergeten.

Blue Mosque

We maken kennis met de locale ambachtslui voor de tapijten, leder en juwelen.

Na een middagmaal in het Mesopotamisch  restaurant Gilgamesh, waar we de keuken van zuid-oost Turkije leren appreciŽren, begeven we ons naar de Egyptische Kruidenmarkt en de Markt van Brocanterie van Mahmut Pacha, beide vol van geuren uit het oosten.

Een boottochtje op Bosphorus; langs de Detroit van de Bosporus naar Zwarte Zee laat ons de schoonheden van beide continenten zien, de Europese kant als ook de Aziatische met hun paleizen, hun moskeeŽn en hun yalis. De beide zijden zijn verbonden met twee hangbruggen

Avondmaal en overnachting in ons hotel 4*-boutique of gelijksoortige Hotel.

4de Dag: Ontbijt. Vrije dag waar enkele facultatieve uitstappen mogelijk zijn tot de vlucht tijd. Op weg naar de luchthaven voor terugreis na een onvergetelijke reis.  

Op weg naar de luchthaven voor terugreis na een onvergetelijke reis.

Prijz:

 • 373 Ä par persoon in double-bed kamer
 • 90 Ä single supplement

Facultatieve excursie

 • Diner in het Gar Kabaret restaurant (37Ä), of in de Caravanserail Night Club of in de Galata Toren of in Orient House Istanbul (43Ä)

Turkish Belly Dance

Inbegrepen

 • De 4 dagen en 3 nachten in een hotel 4* in Istanbul, vol pension
 • Vervoer van en naar luchthaven in Istanbul.
 • Rondreis bevat: 3 nachten in hotel 4* vol pension, 2 maaltijden in diverse gespecialiseerde restauranten símiddags
 • Ingangsgelden voor de verschillende bezoeken voorzien in het programma
 • De begeleiding door een universitaire nationale meertalige gids (nederlands, frans, engels en duits)

Niet Inbegrepen

 • Retour Vliegtickets Europa/Istanbul/Europa
 • De verzekeringen : reis annuleren, gezondheidzorgen, eventuele terugkeer
 • Diverse dranken in hotels en restaurants
 • Fooien voor gids en chauffeurs

Opmerkingen

 • Het vervoer luchthaven-hotel-luchthaven alsook de trajecten voor de bezoeken buiten de stad zijn met een privť car: Mercedes 304-Penses, Mercedes Vito-Sprinter, VW Volt ou Renault.
 • We beleven even eens plezier aan enkele verplaatsingen te voet of per Dolmus of een ander vervoermiddel.
 • Daar sommige moskeen en kerken sluiten gedurende bepaalde uren van de dag, kan het bezoek hieraan niet altijd gegarandeerd worden.
Vertrek: Garanti
 
Vertreksdagen
Elke dag Europa/Istanbul/Europa

TransAnatolie Tour, Turkije Culturele Tour Provider en Operator

Boven
Verder Informatie
Reservatie
 

 

Lees meer

Theodare (echtgenote Justinianus)1

Theodora I (ca. 500 Ė 28 juni 548) was keizerin van het Byzantijnse Rijk.

Theodora (echtgenote Justinianus); Theodora I (ca. 500 Ė 28 juni 548) was keizerin van het Byzantijnse Rijk In 523 trouwde ze met keizer Justinianus I en in 527 werden zij keizer en keizerin. Voor haar huwelijk stond ze op het toneel als actrice en ze prostitueerde zichzelf. Door dit verleden zag de aristocratie haar niet erg zitten maar ze was een erg krachtdadige vrouw die zich hiervan niets aantrok. Bovendien werd ze door dik en dun gesteund door haar echtgenoot die zelfs een keer zijn troon aan haar te danken had. Tijdens het Nika oproer wilde hij al vluchten maar dankzij Theodora en zijn lijfwachtcommandant Belisarius werd de opstand neergeslagen.

Theodora was niet zo westers georiŽnteerd als Justinianus. Volgens haar bevond de kracht van het rijk zich in de oostelijke provincies. Zij was daardoor pleitbezorgster van het monofysitisme, de rijkste oostelijke provincie Egypte was immers uitgesproken monofysitisch.

Justinianus I van Byzantium

JustinianusFlavius Petrus Sabbatius Iustinianus (482/483 - 14 november 565), bekend als Justinianus I de Grote (Grieks: Ιουστινιανός/Ioustinianos; Nederlands, verouderd: Justiniaan), was keizer van Byzantium van 1 augustus 527 tot 13 november 565, en is een van de grootste vorsten uit de Byzantijnse geschiedenis. Hij probeerde met enig succes de eenheid in het Romeinse Rijk te herstellen.

Justinianus werd in 482 of 483 geboren als Petrus Sabbatius in het plaatsje Tauresium in de buurt van het tegenwoordige Skopje, in een gebied waarvan de bevolking Latijn sprak. Zijn oom Justinus, die keizer was van 518 tot 527, was afkomstig uit dezelfde streek. Op zeker moment werd Petrus Sabbatius door zijn oom geadopteerd, en bij die gelegenheid nam hij de naam Justinianus aan. Justinianus kwam naar Constantinopel, waar Justinus hem voortreffelijk onderwijs liet genieten. In de hoofdstad maakte Justinianus snel carriŤre. In 520 werd hij hoofd van de paleiswacht en in 521 volgde een consulaat. Toen Justinus op 1 augustus 527 stierf, volgde Justinianus hem op; voor die tijd had hij al een deel van de regeringstaken op zich genomen. Justinianus keerde terug naar een orthodoxe politiek, nam daarmee afstand van de pro-monofysitische politiek van Anastasius I en herstelde de relaties met Rome. In 529 sloot hij ook de Academie van Athene, die nog altijd het heidense neoplatonisme propageerde. De heidense aanwezigheid was daarmee zeker niet ten einde. In sommige streken van het rijk (zoals rond Edessa) zouden eilanden van heidendom het tot in de tiende eeuw uithouden.

Portret van Justinianus I op een gouden munt (een tremissis van 1.43 g) geslagen in Constantinopel. Het opschrift is D N IVSTINIANVS P P AV[G].Justinianus kon steunen op een aantal uitstekende hoge ambtenaren en generaals, zoals Belisarius en later Narses (opperbevelhebbers), Johannes de CappadociŽr (financiŽn) en Tribonianus (justitie). De keizer zelf was zeker niet onbegaafd, maar hij wilde wel alles tegelijk en dat zou uiteindelijk veel van zijn werk weer ongedaan maken.

Interne gebeurtenissen
Justinianus hield van grootse bouwplannen, maar die kostten ook veel geld. Zijn meest bekende bouwwerk is de beroemde Hagia Sophia. Zijn regering wordt ook gekenmerkt door de evenzeer beroemde Codex Justinianus van 529, een samenvatting en compilatie van het Romeins Recht welke gebaseerd was op de instituten van Gaius en die een ware mijlpaal in de geschiedenis van de wetgeving vormde.

Er waren echter ook binnenlandse moeilijkheden. In 532 brak er een oproer uit, dat naar de strijdkreet van de oproerkraaiers, Nika! ("Overwin!"), het Nika-oproer genoemd wordt. Het was namelijk zo dat de wagenrennen in het grote stadion van Constantinopel immens populair waren. De twee teams die tegen elkaar streden, werden de Groenen en de Blauwen genoemd, naar de kleuren die de wagenmenners droegen in het stadion. Oorspronkelijk waren de Groenen en Blauwen afkomstig uit het oude Rome, maar ze waren meeverhuisd naar Constantinopel toen dit de hoofdstad werd van het Romeinse Rijk. De rivaliteit tussen de twee 'supportersgroepen' was zo groot dat de strijd vaak na de rennen werd voortgezet in de straten van de stad, met meestal veel doden en gewonden tot gevolg. De rivaliteit had ook een politieke kant en soms kozen de keizers partij in de onderlinge twisten. Justinianus had oorspronkelijk de Blauwen gesteund tegen de Groenen, maar probeerde nu van beide partijen afstand te nemen. Het gevolg was dat het onmogelijke mogelijk bleek. Groen en Blauw rezen samen op in woede. Er werd zelfs een neef van Anastasius tot keizer uitgeroepen, maar de krachtdadige keizerin Theodora wilde daar niets van weten. Uiteindelijk kostte het wel een bloedbad, aangericht door Belisarius, die toen hoofd van de keizerlijke lijfwacht was, maar zij hield haar eega in het zadel. De uitkomst was een duidelijke overwinning voor de gecentraliseerde monarchie ten koste van de stem van het volk, zoals die zich in de de men-partijen geuit had.

Buitenlandse betrekkingen
Justinianus trachtte de kring van betrekkingen die Byzantium met de buitenwereld onderhield verder uit te breiden. De contacten met China via de zijderoute werden bemoeilijkt door het Perzische Rijk, zodat hij met de Turkstalige volken ten noorden van de Kaukasus een verdrag sloot. Byzantium had goede hoop met hen een duurzame relatie van wederzijds (handels)belang op te bouwen. Ook aan de zuidzijde probeerde Byzantium het Perzische Rijk te omzeilen door met het rijk van Aksum in EthiopiŽ contacten te leggen om een veilige route naar India te kunnen openen. De grip van de Perzen op de handel in de Indische Oceaan was echter te sterk, ook voor hun Ethiopische mededingers.

Herovering van het Westen
In 532 sloot Byzantium echter een 'eeuwige' vrede met Khusro I van PerziŽ. Dat stelde Byzantium in staat zich aan de herovering van het westen te gaan wijden. In tegenstelling tot wat er in 468 gebeurd was, was een expeditie tegen de Vandalen in Afrika nu wel een succes. In 533 werd koning Gelimer verslagen, hoewel het tot 548 duurde tot heel Noord-Afrika onder controle was.

Ook de Ostrogoten moesten er aan geloven. In 535 nam Belisarius SiciliŽ en Napels in terwijl een ander leger vanuit DalmatiŽ binnenviel. Ravenna werd ingenomen en in 540 werd koning Witiges naar de hoofdstad aan de Bosporus weggevoerd. De Ostrogoten gaven echter niet op en er volgde een oorlog van twintig jaar, voor in 555 ItaliŽ eindelijk weer Romeins was. Het was inmiddels ook een rokende puinhoop. Tot aan deze 'Gotische Oorlog' was ItaliŽ de periode van het verval van het West-Romeinse Rijk betrekkelijk ongeschonden doorgekomen. Zelfs de plundering van Rome door de Vandalen 100 jaar eerder was nog niet zo'n grote ramp, ook al werd Rome toen 'gestript' van haar gedurende eeuwen verzamelde schatten, uiterlijke pracht en verloor ze haar prestige. Maar de Vandalen vertrokken weer, en omdat onder koning Theodorik de Ostrogoten de bevolking, de Romeinse administratie en haar overige instellingen vrijwel ongemoeid lieten kon het dagelijkse leven gewoon voortgezet worden. Nu was echter geheel ItaliŽ, inclusief Rome en de andere belangrijke steden herhaaldelijk geplunderd en belegerd met nietsontziende woede tegen de bevolking die voortdurend op de vlucht was en gedecimeerd werd door epidemieŽn en hongersnoden. Er is wel gesteld dat deze Grieks-Gotische oorlog het echte einde van de oudheid in deze streken was. Rome stond er zelfs enige tijd als lege spookstad bij en van belastingheffing en administratie was bijna niets meer over. Na de uiteindelijke nederlaag van de Goten werd het vroegere beschavingspeil niet meer bereikt en al gauw vielen bovendien de Longobarden het verwoeste land binnen.

Ook in Spanje kreeg in 554 Byzantium weer voet aan de grond, ten koste van de Visigoten, zodat de Middellandse Zee weer echt een Mare Internum begon te worden, maar meer dan een bruggenhoofd was het niet en de Visigoten boden evenals hun Ostrogotische neven verbitterd tegenstand.

Nieuwe problemen
Inmiddels was de 'eeuwige' vrede met PerziŽ al weer voorbij, omdat de Sassanidische sjah Khusro I in 540 SyriŽ binnenviel en AntiochiŽ vernietigde. Hij deed hetzelfde met ArmeniŽ en Lazica en nam dat laatste gebied aan de Zwarte Zee in bezit. Byzantium kon zich hier niet goed tegen weren, omdat het al op drie fronten zwaar in gevechten gewikkeld was.

Ook op de Balkan begon de toestand er dreigend uit te zien. Een nieuwe groep barbaren begon aan een lange reeks invallen: de Slaven. Dit vijfde front was weliswaar goed versterkt met een reeks forten, maar zonder mankracht viel er niets te verdedigen. De Slaven stroomden over de hele Balkan tot Korinthe en de EgeÔsche Zee toe. Byzantium had duidelijk te veel hooi op de vork genomen en zag de bodem van de schatkist snel in zicht komen. Ook had de grote epidemie van 541 en de daarop volgende jaren het rijk op fatale wijze verzwakt.

In 562 werd er tenminste weer vrede met de Perzen gesloten, dit maal voor een halve eeuw, en Byzantium kreeg Lazica terug, zij het ten koste van nog meer schatting. In 568 ging echter een groot deel van de veroveringen in ItaliŽ weer verloren, dit maal aan de Langobarden die heel wat barbaarser waren dan de Goten. Het Exarchaat van Ravenna hield nog wel een aantal gebieden onder controle, maar het hele schiereiland zou het nooit meer terugkrijgen. Ook Cordova, de basis in Spanje, ging eerst in 572 en uiteindelijk voorgoed in 584 weer in Visigotische handen over. De rest zou veertig jaar later volgen.

Eindbalans
De eindbalans van Justinianus' bewind is dus niet positief: hij had erg veel geld uitgegeven met bijzonder weinig blijvend gevolg, behalve misschien het Exarchaat in Afrika en het feit dat de keizer via het Exarchaat van Ravenna tenminste nog enige grip op het religieus zo belangrijke Rome herwonnen had. De Vandalen en Ostrogoten waren niet meer, want na hun nederlaag assimileerden de overlevenden snel in de Romeinse bevolking, maar de Slaven en Langobarden die ervoor in de plaats kwamen, waren zeker geen verbetering. Justinianus stierf in 565 en liet een uitgeput rijk na aan zijn neef Justinus II.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Home ] Up ]

Mail to info[at]transanatolie.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1997 TransAnatolie. All rights reserved.
Last modified: 2016-08-27
 
Explore the Worlds of Ancient Anatolia and Modern Turkey by TransAnatolie Tour: Ancient Anatolia Explorer, Asia Minor Explorer, Turkey Explorer; Cultural Tour Operator, Biblical Tour Operator, Turkish Destinations, Cultural Tours to Turkey, Biblical Tours to Turkey, Health and Cultural Tours to Turkey, Thermal, Thalasso Holidays in Turkey,  Archaeological Tours to Turkey, Historical Tours to Turkey, Cultural Heritage Tours to Turkey, Cultural Tours to Turkey, Hobby Eco and Nature Tours Holidays to Turkey,  Beach and Plateau Holidays in Tuirkey, Anatolian Civilizations, Ancient Cultural Museums in Turkey, Top Turkish Museums, Museums in Turkey, Anatolian Civilizations Museum, Istanbul Archeological Museum, Ephesus Museum, Mevlana Museum, Topkapi Museum, Museum of Topkapi Palace, Turkish Cities, Turkish Destinations, Ancient Cities in Turkey, Ancient Anatolian Cities, Turkey in Brief, Turkish Culture, Turks, Turkish Language, Turkish Philosophers....Circuits culturels en Turquie, Excurcions en Turquie, Vacances en Turquie, Circuits de Culture en Turquie, Circuits de Croyance en Turquie, Turquie, Villes Antiques en Turquie, Musees en Turquie, Empires Turcs, Revolution de Mustafa Kemal Ataturk, Turquie d'Ataturk, Culturele Tours in Turkije, Rondreizen in Turkije, Reizen naar Turkije, Culturele Rondreizen naar Turkije, Vakanties in Turkije, Groepsreizen naar Turkije, Turkije, Turkse  Geschiedenis, Geschiedenis van Turkije, Oude Steden in Turkije, Oude Beschavingen, Oude Anatolische Beschavingen, Turkse Steden, Turkse Musea, Musea in Turkije, Turkse Steden, Overzicht van Turkije, Turkije in het Kort, Turks, Turkse Taal, Turkse Gescheidenis, Osmaanse Rijk, Ottamaanse Rijk, Gezondheid Tours Vakanties in Turkije, Geloof Tours in Turkije, Culturele Tour Operator, Turkije Specialist†
 
The Associaten of Turkish Travel Agencies